dinsdag 1 april 2008

33. Een bijzondere dag: 1 april

1 april is de 91ste dag van het jaar (92ste in een schrikkeljaar) in de Gregoriaanse kalender. Nog 274 dagen tot het einde van het jaar.1 april is ook de dag voor de aprilgrappen.
Bekijk hier de Top 100 van 1 april-grappen (Engelstalig) of een overzicht van Historische 1-april-grappen (Nederlands). Helaas, '2008: Matti heeft een [url=Fotoshoot sexy lingerie bij Noordwijk', staat er niet bij...

'Op een 1 April verloor Alva zijn bril'. Met dit gezegde wordt bedoeld dat op 1 April 1572 Brielle werd bevrijd van de Spaanse bezetting door de watergeuzen. Dat de geuzen per toeval in Brielle terecht kwamen en dat de Spanjaarden al lang vertrokken waren uit Brielle, doet niets af aan het feest dat elk jaar nog gevierd en nagespeeld wordt. Wie of wat waren de watergeuzen nu eigenlijk? Watergeuzen zijn reders(scheepslieden met een bemand schip) die zich verenigd hadden tot een vloot. Met deze vloot belaagden ze de vijand. Al spoedig kregen zij de naam watergeuzen. Ook voerden ze landingen uit in Groningen en in Friesland. Hierbij hadden ze het vooral gemunt op kerken en kloosters die ze leegroofden. De buit verkochten ze in buitenlandse havens.

Omstreeks Maart 1572 kregen de geuzen onenigheid met Engeland. Hierdoor werd besloten de Engelse havens niet meer aan te doen. De geuzen zetten koers richting Egmond, maar door een sterke noordwestenwind moesten zij terugkeren. Hierdoor belanden zij voor de Maasmond waar zij vijandelijke schepen ontdekten. De geuzen achtervolgden deze schepen tot diep in de Maas, maar het lukte niet ze te achterhalen. Omdat het moeilijk was terug te keren naar zee gingen ze voor de reede van Den Briel voor anker. Dit speelde zich af op de gedenkwaardige 1 April.

De geuzen werden door een zekere Coppelstock op de hoogte gesteld van de situatie in Den Briel. Hij vertelde de geuzen dat Den Briel niet langer onder Spaanse bezetting was. Dit kwam de geuzen heel goed uit, want ze konden een vaste haven goed gebruiken. De geuzen eisten van Brielle algehele overgave. Dit moest natuurlijk eerst besproken worden door de burgemeester. Toen het besluit viel om Den Briel over te geven, was het al te laat. De geuzen, die bang waren dat Den Briel zich 's nachts zou gaan versterken, waren al tot de aanval over gegaan. Waarna Den Briel werd ingenomen.

Alva vernam dat Den Briel in was genomen en stuurde een leger om de stad weer te veroveren. Dit zou gelukt zijn als de stadstimmerman en sluiswachter Rochus Meeusz. Niet de sluis had open gezet. Door het opkomende water werden de spanjaarden teruggedreven en werd een aanval op Den Briel verhinderd. Hierdoor verloor Alva zijn bril oftewel Den Briel.

Figuur: Op 1 April verloor Alva zijn bril


© Matti, 1 april 2008.
Informatief blog.
Reacties op mijn blogs stel ik altijd op prijs.

Geen opmerkingen: