zaterdag 31 januari 2009

179. De experimentele substantie


Kalsokaari tuonne, tsjau aroplanu' zegt Bumaro. Hij strijkt zwijgend over zijn lange zwarte baard en wijst in de verte. 'Kasnu brimoetsie' zegt Alastan. Hij knikt beamend en ziet evenals de beide anderen in de verte de landingslichten van het vliegtuig opdoemen. Voor elke buitenstaander is het Aleoets onbegrijpelijk. La Melachuh, de middelste, zwijgt. Drie mannen staan afwachtend bij de landingsbaan. Hun taak is duidelijk, maar uiterst geheim. Het moet snel gebeuren. Direct na de landing zullen ze de trap voor de vliegtuigdeur schuiven om het gezelschap op het zwarte platgewalste lava uit te laten stappen. Het is hier onherbergzaam, geen plek om je zomervakantie door te brengen. Toeristen komen hier nauwelijks.

Op een steenworp afstand lagen de witgeschilderde barakken, waar een kleine medische staf gehuisvest was: de kliniek van dr. La Melachuh. Experimenten, die de Amerikaan uitvoerde, vonden in het diepst geheim plaats. Het begon allemaal na de aardbeving van maart 1964. Ze waren gekomen, de geologen, de wetenschappers, die bodemmonsters verzamelden. Daarna de olieexploitanten, toen in 1968, ook olie boven de grond uitborrelde. Het Internationale vliegveld van Anchorage deed nu dienst als doorvoerlocatie. Er gebeurden ook merkwaardige dingen waarvan niemand wist. Er was namelijk een geheime substantie in één van de geiserbronnen ontdekt. De vrouw van doctor La Melachuh, Kweenie, die op een dag meegekomen was, bleek kort daarna hoogzwanger. Kweenie beviel van een zoontje. Bij La Melachuh, maar ook bij zijn Aleoetse medewerkers, ontwikkelde zich in korte tijd een enorme zwarte baard. Telkens wanner hij weer terugkwam voor zijn experimenten, keurig glad geschoren, kreeg hij na korte tijd een enorme baard.
Onverklaarbaar. De lokale kappers in Anchorage deden goede zaken. Ook verloskundigen hadden 'de handen vol'. Toen namelijk het geboortecijfer op de Aleoeten na de aarbeving van 1964 exorbitant steeg, was La Melachuh teruggekomen, vergezeld van een team wetenschappers. Ze hadden ontdekt, dat waar elders op de wereld stellen met een jarenlange kinderwens, niet geholpen konden worden, het hier zomaar gebeurde. De merkwaardige substantie was op alle finesses experimenteel onderzocht. Daarna kwamen ze, de vaak hunkerende stelletjes. In de kliniek waren kamertjes ingericht, met tweepersoons bedden. Op elk nachtkastje stond een potje met het geheime middel klaar, afgetapt uit één geiserbron. Het had een bijzonder effect op de vruchtbaarheid. Vrouwen raakten direct zwanger, bij mannen ontstond enorme haargroei. Voor La Melachuh was het als een experiment begonnen, nu 'hielp' hij met de medewerkers van zijn kliniek, de hunkerende stellen aan de ultieme oplossing. Vandaag kwam opnieuw een groep passagiers voor 'de behandeling', een halfuur copulatie, van de vliegtuigtrap af. Het bedrag dat men daarvoor neertelde bleef geheim, evenals La Melachuh's bankrekening.

De drie mannen lachten gemelijk. Vandaag werden weer zestien stellen gelukkig gemaakt, inclusief vier stewardessen met partner. Vlucht AZ454 zou in werkelijkheid acht uur hier blijven, het moment van de korte landing, 58 seconden, zou niemand opvallen. Door het merkwaardige tijdverschil, dat altijd op de Internationale datumgrens ontstond, bleef alles onverklaarbaar. Eén stewardes bleef geduldig wachten tot de groep na de 'avondbehandeling' was teruggekeerd.


499 woorden.
Januari-opdracht van Het Fantasierijk:
'In de buurt van de Aleoeten verdwijnt vlucht AZ 454 van de radarschermen. De verkeersleiders staan op het punt om alarm te slaan als het toestel plotseling weer opduikt. Later zal onderzoek leren dat het slechts 58 seconden uit beeld is geweest. Toch blijken alle mannelijke bemanningsleden en passagiers bij aankomst in Anchorage lange baarden te hebben. Vier van de vijf stewardessen en twaalf van de vrouwelijke passagiers aan boord zijn zwanger. De zwarte doos registreert alleen de laatste dertig minuten van een vlucht en kan ons dus niets wijzer maken. Datzelfde geldt helaas voor de bemanning en de passagiers. Zij kunnen zich niets bijzonders herinneren.'
Rara, wat is er gebeurd tijdens vlucht 454? (Be)schrijf het in maximaal 500 woorden en plaats het voor 1 februari hier op Fantasierijk. O ja, aliens zijn niet toegestaan.


© Matti, 31 januari 2009
- dikke duimenwerk, n.a.v. een eveneens 'idiote' opdracht -
Reacties op mijn blogs stel ik altijd op prijs.
Ook gepubliceerd op mijn Schrijfblog bij Trouw.
Reacties op mijn blogs stel ik altijd op prijs.
Meer blogs lezen? Kijk hier voor het Overzicht van mijn blogs

Geen opmerkingen: