vrijdag 21 maart 2008

23. Lentekriebels bij mannen

21 maart, lente
Ben jij die lange winter ook zo zat en verlang je net als ik naar de warmte van de zon? De flinke regenval van de laatste dagen draagt nou ook niet bepaald bij aan het aantrekken van luchtige lingerie en hete nachten. Het extra dikke dekbed is nog maar nauwelijks opgeruimd. Jazeker: 's morgens is het vroeger licht. Psychologen onderzochten eerder de invloed van licht op de gemoedstoestand. Wat blijkt? We voelen ons energieker door zonlicht en staan open voor intenser contact met andere mensen. We gaan naar anderen verlangen en nog even dan komen de 'aantrekkelijke gevoelens' wel los.
Ja, dan moet die zon wel komen, maar als ik naar buiten kijk, dan is het treurnis. Als het buiten niet echt vrolijk is, dan maar binnen. Daarom heb ik vandaag een mooie bos met krullende takken neergezet. Van de acacia. Met kleine gele eitjes eraan. Want het komende weekend is ook Pasen.
De astronomische lente is begonnen. In de lente, als de dagen gaan lengen, gaat het het gras weer groeien, de jassen worden ook dunner, dan begint het te kriebelen. We denken weer aan het strand, de zon, lekker ontspannen, de winterjas uit en de bikini aan. Zo werkt dat. Bij mij tenminste wel. Niet dat ik een enorme fashionista ben, maar het kriebelt wel om weer met wat leuks voor de dag te koemen. Het kriebelt gewoon. De eerste warmte van het voorjaarslicht laat sneeuw en ijs helemaal ontdooien. Het is nog maar net boven nul buiten, maar het zonnetje komt er zeker aan. Ik verlang weer naar allemaal vrolijke mensen op een terrasjes, de warmte van de zon op je huid... heerlijk.

Voorjaarskriebels in al haar facetten. In de lente gaan de vrouwen weer lekker aan de slag met schoonmaken, het huis flink uitzuigen, het spinrag eruit. De kasten opruimen, keukenkastjes uitsoppen. Ook gaan we ons weer luchtiger kleden - bloesjes met korte mouw of leuke T-shirts, korte rokjes en leuke schoentjes komen weer voor de dag. Weg met de winterlaarzen en dikke truien.

Lentekriebels is een typische vrouwenaandoening, zeggen ze. Maar hoe komen ze dáár nou weer bij. Natuurlijk hebben mannen ook last van lentekriebels. Zeker weten. Opeens komen bij de mannen ook de lentekriebels. Ze raken weer energiek: natuurlijk gaan ze als een speer aan de slag met het grasmaaien. Die klusjes, die toch al een tijdje zijn blijven liggen, worden met voortvarende hand aangepakt: de scharnieren van de deuren smeren, dat latje vastspijkeren of even wat kozijnen schilderen. Maar ze moeten het allemaal eerst op hun gemak bekijken, want zo eenvoudig is het allemaal niet. En waar kijken de mannen dan naar?? Nee, vermoedelijk niet naar de handige planning waarmee ze vlot en effectief door de thuisklussen komen. Nee, eerst gaan ze de stad in om bij de bouwmarkt even wat spijkertjes, latjes, verf en schroeven op te halen. Dan komen ze toevallig langs dat gezellige terrasje, waar ze naar opeens naartoe worden 'gezogen' voor een biertje ofzo..

Hee, schat, waar bleef je zo lang'
Ach, het was zo druk bij de bouwmarkt en ze hadden alles weer op een andere plek neergezet'


Nee, je hoeft het niet toe te geven, dat je 'verdwaald was'
De lentekriebels komen bij de mannen. Ja zeker, ook bij de mannen en dat mag!
Dan wordt het eventjes uitblazen en kijken ze rustig rond.
Waar kijken ze naar? Genieten ze - net als de dames - eens lekker van de nieuwe modelijnen? Eén keer raden. Ook zullen ze - een uitzondering daargelaten - nauwelijks weten welke modetrends het voorjaar weer biedt. Ze bestuderen ook niet de labels van de kleding, de wasvoorschriften zal ze worst zijn. Ook kijken ze vast niet naar de voorjaarsaanbiedingen bij de super of bladeren ze op het terrasje gezeten, naarstig in de bouwmarktfolders om uit te zoeken, waar ze die klopboormachine nu het voordeligst kunnen aanschaffen...

Nee natuurlijk niet, ze kijken naar de borsten, de konten en de navels.
Vrouwen weten dat al lang. Dat je geobserveerd wordt, dat merk je wel aan de 'kriebels'...
Daarvoor hoeven vrouwen heus niet extra hun best voor te doen, zich 'kriebelig' te gedragen, extra met de heupen te bewegen of te behoren bij 's werelds allermooisten.
De alleraantrekkelijkste vrouwen paraderen in Hollywood op de jaarlijkse Victoria's Secret Fashion Show.
Nee, veel vrouwen lijken in de verste verte niet op Claudia Schiffer, Heidi Klum, Alessandra Ambrosio, Eva Herzigova of Gisèle Bündchen. Maar als de zon gaar schijnen, willen ze wel graag naar buiten, lekker wandelen en shoppen. Toegeven aan je voorjaarskriebels. Ja, natuurlijk ook bekeken worden en - hoe ondeugend ook - een beetje flirten. dat hoort bij de 'lentekriebels'.
Voor sommige mannen is de hele binnenstad in het voorjaar een 'Secret fashion show'. Soms loopt er 'toevallig' wel eens iemand tegen je aan in een warenhuis, of bij het passeren in een drukke winkelstraat en volkomen verrast zeggen ze dan:

Hee, schatje, ken ik jou niet ergens van?
Ja, vast van het voorjaarsshowtje bij Marlies Dekkers...


En.. het mag allemaal best hoor, laat die kriebels maar komen; eerst de zon, dan de warmte en ook... de rest! Verder: dat klussen, ja dat kan ik best zelf!

© Matti, 21 maart 2008
Luchtige voorjaarskrabbel bij voorjaarskriebels

Reacties op mijn blogs stel ik altijd op prijs.

Geen opmerkingen: