dinsdag 26 februari 2008

6. Sperma in de diepvries

Vanmorgen onder de koffie even het laatste nieuws geraadpleegd. Er stond een interessant verhaal in mijn krantje over het invriezen van zaden op Spitsbergen. Ja, je moet wel een beetje bijblijven natuurlijk. Wat is het geval? Op initiatief van de noorse regering worden diep in het Poolijs, vanaf nu allerlei zaden van gewassen bewaard. Voor later. Een soort apocalyptische genenbank.
Vanuit de hele wereld zijn plantenzaden op weg naar Spitsbergen om daar in diep in de permafrost te worden opgeslagen.
De arctische zadenbank moet de opwarming van de aarde en andere denkbare rampen trotseren. De CGIAR (afkorting voor een organisatie met een hele lange naam) hoopt dat de zadenbank een veilige opslagplaats wordt voor het “landbouwkundige erfgoed van de mensheid”, de “laatste vluchtheuvel” als andere collecties verloren gaan door oorlog of ontij. Het gaat dus om het veiligstellen van landbouwzaden, die twintig meter onder het poolijs worden opgeborgen. Daar vriest het permanent.

Spitsbergen heeft dus binnenkort de grootste schat aan genetische diversiteit ter wereld. Drie ton maïs en tarwezaden zijn vorige week in Mexico ingescheept. De gevaren die traditionele verzamelingen bedreigen, blijken echter niet denkbeeldig te zijn. Na de Amerikaanse inval in Irak in 2003, werd bijvoorbeeld een genenbank in het Iraakse Abu Ghraib geplunderd. De schade was uiteindelijk te overzien, omdat het CGIAR-centrum in Syrië kopieën had van de verzameling.

Tsjonge, dat laatste lijkt wel een plot voor een spannende detective. Misschien een nieuw manuscript voor John Grisham over bioterrorisme?

Mij vriendin, die gezellig even langs kwam, verslikte zich haast in de koffie toen ik opmerkte:
'Ze gaan een opslagplaats beginnen, zaadjes invriezen: spermafrost.'
'Wat zeg je? Spermafrost?'

Wat een muts ben ik hè. 'k had natuurlijk veel te snel gelezen en in plaats van Permafrost had ik er maar meteen een letter voorgeplakt. Waar zit een mens eigenlijk met de gedachten, zou je zeggen. Sperma onder de ochtendkoffie...

Een spermaopslagplaats. Ja IVF bestaat natuurlijk, maar niet in een kollossale diepvries. Al doordenkend zou dat laatste ook geen gek idee zijn. Zaadcellen die worden ingevroren, voor later. Soort van geboorteregulatie. Het beschermt ook tegen al te hitsige en opdringerige ideeën. Lekker afkoelen... ga even in de diepvries zitten. In plaats van gewassen die naar het hoge noorden reizen, kunnen alle mannetjes zich in de rij scharen om hun spulletje af te leveren voor de diepvries. Misschien levert dat wel perspectief op. Dan kan de gezinsplanning mooi uitgespreid worden. 'k Zie het al voor me. Gezinsplanning op maat. Stel je voor zeg. IVF op bestelling, vanuit het hoge Noorden:

...Good morning, met de cellenopslagplaats...What do you want?
U wilt een aantal zaadcellen op u af laten komen? Heeft u al eerder bij ons besteld?
Wat zijn uw wensen? 1 komma 2 kind of een gezellig clubje van 2,7 kind? Mag ik even uw bestelling noteren? Heeft u al een klantnummer? Maakt u gebruik van onze kortingskaart? We hebben hier namelijk nog in de diepvries een leuke voorraad celletjes. Wilt u iets Mexicaans of liever iets afkomstig van een koele stoere Noor? Wilt u een expressbestelling of gaan uw gedachten uit naar een levering over vier maanden?

De kluis voor na de 'Dag des Oordeels' krijgt een capaciteit van drie miljoen monsters. Het grote voordeel van de locatie is dat de zaden bevroren blijven als de elektriciteit uitvalt.
O ja: de opslagplaats in Spitsbergen heeft inmiddels ook de interesse gewekt van de Amerikaanse filmmaker Oliver Stone. Die heeft plannen om een documentaire te gaan maken over de Doomsday Vault (Schuilkelder voor de Dag des Oordeels), zoals de genenbank intussen genoemd wordt. 'k heb ook al drie titels voor 'm bedacht:
'Three million monsters are coming soon'
'Invasion from Svalbard'
'The seed collectors'



De basisinformatie voor dit blog staat hier:
nu.nl/newsnu.nl/news
dagjeouder.nl
www.news4all.net



© Matti, 26 februari 2008
Column
Reacties op mijn blogs stel ik altijd op prijs.
Je kunt ook lid worden van mijn bloghyves:
http://matti-blogs.hyves.nl/
Dan blijf je op de hoogte van nieuwe schrijfsels.

Geen opmerkingen: