zaterdag 20 juni 2009

226. De Slag bij Waterloo: 'Grande Batterie'



Beste hyvesvrienden en -vriendinnen,
Jullie hebben een paar weken niets van mij gehoord, maar dat komt, omdat ik mij aan het voorbereiden was op een grote veldslag. Wij trekken met de gehele Armée richting Hougoumont en Waterloo in de Zuidelijke Nederlanden.

Van 18 tot 21 juni vindt opnieuw de Slag bij Waterloo plaats. Deze historische reconstructie is inmiddels uitgegroeid tot een enorm evenement. Wil je meer van deze veldslag weten, kijk dan op: > La Bataille, de reconstructie van de veldslag.


Wat gebeurde er?
De nacht van 17 op 18 juni regende het nog altijd; de lössachtige grond veranderde
in bruine modder. Dat was de reden dat ik (Napoleon) de volgende dag pas om half twaalf het sein tot de aanval gaf. Maar ook toen was het nog te nat om artillerie snel te kunnen verslepen. Mede daardoor slaagde mijn broer Jérôme Bonaparte er niet in de kasteelboerderij Hougoumont te nemen.
Die aanval was een afleidingsmanoeuvre voor de centrale aanval die omstreeks twee uur 's middags door maarschalk Ney tegen Mont-Saint-Jean werd ingezet. Echter, op bevel van Jerôme werden meer en meer Franse troepen tegen Hougoumont gedirigeerd. Het gevolg was dat de Geallieerden niet gedwongen waren hun linies te verzwakken om Hougoumont te versterken, maar juist wij als Fransen meer en meer troepen in deze sector verloren. Aan de aanval ging een incident vooraf dat een belangrijke invloed had op het aanzien van het Nederlandse leger bij de Engelsen. De brigade van Bylandt, die bij Quatre-Bras reeds forse verliezen had geleden, was tot stomme verbazing van vele ooggetuigen en geschiedschrijvers, vóór de geallieerde linie opgesteld. Ze stonden zo open en bloot voor ons, de Fransen, terwijl de rest van het geallieerde leger achter de heuvelkam stond. Bovendien waren de flanken ongedekt.
In tegenstelling tot de daarop ontstane mythe, werd de Brigade Bylandt overigens wel op tijd teruggetrokken achter de heuvelkam en heeft ze uiteindelijk weinig verliezen geleden.



Ondertussen werd er door ons een 'Grande Batterie' verzameld van 76 kanonnen en
houwitsers. Omstreeks één uur 's middags barstte het bombardement van deze
'grande batterie' los. Het bombardement had minder effect dan verwacht:
de Britten en Nederlanders stonden beschut achter de heuvelkam opgesteld en hadden zelfs het bevel gekregen te gaan liggen. De zeer drassige grond heeft mogelijk bijgedragen aan het verminderde effect van de artillerie: scherven werden erdoor geabsorbeerd, en massieve kogels "stuiterden" niet zoals op harde grond.

Hoe het verder ging?

Ik gaf bevel tot een aanval door de vier divisies van d'Erlons 1e legerkorps, samen zo'n 16.000 man, op de geallieerde linkervleugel. In vier gigantische aanvalscolonnes marcheerden mijn troepen voorwaarts...

Tja, kom zelf maar kijken bij Hougoumont.
Reconstituon des bivouacs et des Combats.

L'Empereur.
Napoleon


© Napoléon, 20 -06 - 2009
Gepubliceerd op mijn AE: http://napoleon1813.hyves.nl
Matti.

__________________________________________
Reacties op hyves.nl:
4 Hyvers respecteren dit
  • Marianne
  • Rodney Ajax
  • Machgyel Adryaenssen de Ruyter

  • De vorige keer ging het niet zo goed he Nappy? Hopelijk heb je meer succes deze keer.
    15 jun 2009, 22:12
  • Napoléon B. (voor vrienden: Nappie)

    Napoléon

    @ Dorien: Ontzettend leuk dat je mij in het Français antwoord geeft. Ook al is het niet helemaal parfait, qui n'a pas d'importance. Leuk dat je het gewoon doet! Over vijf jaar (cinq ans) spreek je het vast prima! Heb je ook Frans in je vakkenpakket?
    Malheureusement (helaas) heb ik er ook een tijdje over moeten doen om het Frans onder de knie te krijgen
    @ Sir E: Nee, in 1815 liep het niet zo best af. Misschien heb ik deze keer meer geluk...
    16 jun 2009, 10:54
  • Wil

    Leeuwinnetje

    Tja, je hebt het er maar druk mee.
    Wel leuk dat het een jaarlijks terugkerende evenement geworden is en nog altijd belangstelling trekt.
    Net als de slag om Bourtange . Inmiddels al weer voorbij...
    24 jun 2009, 14:11

Favoriete blogs

Links

Tags

Geen opmerkingen: