Ben ik een verknipt figuur?
Heb ik een puberend brein?
Is mijn bovenkamer wel in orde?
Laatst heb ik ontdekt dat mijn linkerhersenhelft niet optimaal is. Denk nu niet meteen dat mijn bovenkamer totaal defect is of dat er iets vreselijks mankeert aan mijn geheugen, denkproces of mijn herseninhoud. Ook heb ik geen last van psychoses, schizofrenie, dementie of andere bedenkelijke symptonen. Eveneens neem ik geen toevlucht tot antipsychotica of neuroleptica. Van dyslexie, orthopedagogische afwijkingen of hersenbeschadigingen is - hoop ik - ook geen sprake. Niets van dat alles.
Het komt namelijk zo: afgelopen weekend heb ik samen met mijn zusje een bezoek gebracht aan het Nationaal museum van de Psychiatrie, Het Dolhuys. Dat klinkt nogal zwaarmoedig, maar ik kan je geruststellen: het is leuk!. Vooraf had ik natuurlijk even de website bekeken en dacht: het is misschien best interessant. De website bleek een goede afspiegeling te zijn van het museum en ik was dus ook zeker niet teleurgesteld. De inrichters van het museum hebben op een leuke, interactieve een attractieve wijze getracht om de psychiatrie wat meer 'inzichtelijk' te maken. Denk nu ook niet meteen dat ik in een opwelling alles wat met psychische ziektebeelden te maken heeft paraat moet hebben. Nee hoor. Mijn zusje interesseert zich namelijk in ziektebeelden, omdat zij een HBO-opleiding in de verzorging heeft en dus alles van verpleging wil weten. Helaas wil zij niet in de kraamverzorging, want dat had nou wel weer eens handig kunnen zijn, voor de toekomst...(misschien)
Psychiatrie is een medisch specialisme dat zich richt op de diagnostiek en behandeling van psychische ziektebeelden. Ook in het kader van een brede algemene interesse kan het dacht ik geen kwaad hier eens in te duiken.
Bij een museum over de psychiatrie horen dan natuurlijk ook - heel educatief - zelftests. Omdat ik mijn meeste psychiatrische aandoeningen wel kan analyseren, voor zover ik daartoe in staat ben. Ik besloot daarom maar te testen of ik mijn linker- of rechterhersenhelft meer gebruik. In de test worden vragen gesteld als:
Ben je meer ordelijk of meer chaotisch?
Houd je meer van algebra of meetkunde? (zowel mijn zusje als ik waren ervan overtuigd dat daarin geen verschil bestaat; het is Beta, dus allebei rekenwerk) en
Kom je meestal te laat?
Dat hakt erin. Je voelt hem al aankomen. Natuurlijk had ik niet verwacht dat er zo'n groot gat zou zijn: 16 punten voor rechts, 4 voor links!
Het is ontzettend goed geweest van mijn moeder dat ze de 9 maanden zwangerschap helemaal vol heeft gemaakt, voordat ik het levenslicht zag, maar misschien had ze toch nog even moeten wachten tot 9, 10 of 11 augustus ofzo. Als de linkerhelft nog niet af was geweest, voor 'ready fot take-off', dan had dat wellicht ook niet veel uitgemaakt. Als ze misschien een dag langer gewacht zou hebben met baren, waren er misschien meer punten toegevoegd in mijn rechterhersenhelft. Misschien had het trappelen van mijn beentjes wel te maken met: 'Help, even wachten, mijn linkerhersenhelft is nog niet af'. Tja, ik weet niet hoe alle signalen door mijn moeder zijn opgepakt. Misschien moet ik het haar nog een keer vragen.
Heel interessant is eigenlijk wel het volgende: volgens de hersenhelften-theorie staat de rechter hersenhelft voor creativiteit, muzikaal vermogen, emotionele expressie en associatief denken. Eigenschappen die hiermee in verband worden gebracht:
- artistiek, flexibel, spontaan
- houdt niet van routine, ongeduldig en wat slordig
- sociaal gericht
- niet punctueel, chaotisch, besluiteloos
- liever afleiding en fun, dan focus
Dus lieve vrienden, vanaf nu weten jullie het dus: als ik ergens te te laat ben, mijn huiskamer of keuken een bende is, of als je het bij mij wat slordig vindt: ik kan er helaas niets aan veranderen. Ook als ik iets volkomen onverwachts doe, maar niet kan beslissen, teveel klets of niet naar je luister: sorry, ik kan er echt niets aan doen, want volgens de test ben ik chaotisch en besluiteloos. Een brokkie ongeduld dus. Dat klopt wel en ik hoop dat het mij niet gaat opbreken bij het komende functioneringsgesprek, want je snapt 'm al: ik zie liever de fun in van zo'n ernstig onderhoud en verlies de focus op mijn doel. Dat is wel jammer, want temporele-, sequentiële- en analytische functies worden geassocieerd met de linkerhersenhelft, zoals ik elders weer las.
Kortom: mijn linkerhersenhelft is defect
Hier kun je zelf (op brainblot.com) de test doen: Hersentests {KLIK}
Je kent ongetwijfeld ook wel de test waar je met een draaiend poppetje kunt bepalen welke hersenhelft dominant is. Ik heb het ook uitgetest. Eerst draaide ze lustig de ene kant op. Volgens de test was daardoor mijn rechterhersenhelft dominant. Eigenlijk heb ik dat hierboven al beschreven, dus dat is bekend. Opeens viel ik van de ene verbazing in de andere. Het is een merkwaardig fenomeen. Terwijl ik keek, draaide ze namelijk opeens de andere kant op. Ik kan haar nu zelfs in een soort van 'switch-on switch-off' van links naar rechts en weer terug laten draaien. Volgens deze test zijn beide helften dan even dominant. Ik weet het niet meer en misschien moet ik mij wel eens grondig psychisch laten onderzoeken. Ik ben denk ik net zo verknipt als mijn beide hersenhelften.
Test draaiend poppetje: In welke richting draait ze? {KLIK}
© Matti, 13 januari 2011
Reacties op mijn blogs stel ik altijd op prijs.
Meer blogs lezen? Kijk hier voor het Overzicht van mijn blogs
donderdag 13 januari 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten